beeldbank

21 november 2022

Het Beelddepot in werkkamer staatssecretaris

De werkkamer van Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is een plek waar dagelijks velen komen en aanschuiven: van ministers tot dakloze mensen. Wanneer ze om zich heen kijken, zien ze sinds kort een beeldenserie van fotograaf Wiosna van Bon in samenwerking met het Beelddepot. Ze ‘doen me er iedere dag aan herinneren hoe het leven van een dakloze jongere eruit kan zien,’ stelde Van Ooijen na de onthulling via LinkedIn.

Lees hier meer

10 november 2022

Videoterugblik: Beelddepot op Dutch Design Week 2022

Tijdens de Dutch Design Week presenteerde het Beelddepot een eigentijdse beeldbank met met meer dan honderd representatieve foto’s van en over dak- en thuisloze mensen.

Hoe dat was, zie je in deze video.

beeldbank

31 oktober 2022

Fotoserie Jennifer (21) en Wiosna van Bon (29) in NRC Handelsblad

De krant publiceerde een beeldenserie die Jennifer en fotograaf Wiosna maakten voor het Beelddepot. Jennifer, die een tijd in de crisisopvang in Eindhoven verbleef, stelt in het artikel: “Je wordt soms niet geloofd. Je moet je dom gedragen en kapotte kleren dragen om empathie op te wekken en hulp te krijgen. Zo negatief kijken mensen vaak naar dak- en thuislozen.”

Lees het artikel op de site van de NRC.

25 oktober 2022

De verschillende gezichten van dakloosheid tijdens de Dutch Design Week

In het Van Abbemuseum in Eindhoven kregen bezoekers van de Dutch Design Week maandagmiddag de verschillende gezichten van dakloosheid te zien. Een emotioneel gesprek over labels, stigma’s en oplossingen.

Lees hier meer over deze middag

beeldbank

10 oktober 2022

Om dakloosheid aan te pakken, moeten we het eerst onder ogen zien

Het is vandaag Wereld Daklozendag, een dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij de situatie van dak-  en thuisloze mensen.

Reden genoeg, vinden wij, voor deze oproep: Als we dak- en thuisloze mensen willen helpen, moeten we eerst zien wie deze mensen zijn en hoe zij in hun huidige situatie zijn gekomen.

Lees onze hele opinie hier.

6 september 2022

Het Beelddepot in het nieuws

De afgelopen zomermaanden hebben we niet stilgezeten. RTL Nieuws en NPO Radio 1 volgden fotograaf Jan-Joseph Stok op reportage voor Het Beelddepot. In zijn project ‘Van Life’ onderzoekt hij hoe mensen leven in auto’s en busjes. Ja, in Nederland.

Bekijk en beluister hun items hier (RTL Nieuws) en hier (NPO Radio 1). 

beeldbank

4 juli 2022

Hoe kijkt een journalist terug op undercoveractie als dakloos persoon?

Journalist Coco Gubbels wilde in 2010 weten wat er schuilging achter hoge dakloosheidscijfers: de mensen, hun verhalen. Ze ging undercover als dakloos persoon voor berichtgeving vanuit dat perspectief. Twaalf jaar later blikt ze terug.

Haar reflectie op verslaggeving vanuit het veld lees je hier.

28 juni 2022

‘Ze doen hun best om niet bij het achterhaalde beeld van een dakloze te horen’

Hoe herken je een dakloze jongere? Niet, is het antwoord van onderzoekers Lia van Doorn en Ed de Jonge na onderzoek naar preventie van dakloosheid onder jongeren. Vera Boonman ging in gesprek met Van Doorn en De Jonge.

Lees hier het hele interview.

beeldbank

12 juni 2022

Workshop op actiedag landelijke aanpak dak- en thuisloosheid

Hoe moeten we nu structureel anders leren kijken naar dak- en thuisloosheid? Tijdens de landelijke Brainstorm Dak- en Thuisloosheid van het ministerie van VWS spraken we met ruim zestig beleidsmakers, ervaringsdeskundigen, journalisten en onderwijsprofessionals over de manier waarop stigmatiserende beeldvorming een negatief zelfbeeld in de hand kan werken en constructief beleid in de weg kan zitten.

2 juni 2022

Fotoserie: een dag in het leven van dakloze jongeren

Fotograaf Wiosna van Bon: “Voor mij hoeft een zwaar, beladen onderwerp niet op een harde, zware manier gefotografeerd worden. Deze jongeren zitten vaak in een moeilijke fase in hun leven. Maar dat wil niet zeggen dat ze in een donker hoekje, verscholen voor de buitenwereld afgebeeld moeten worden.”

Lees hier het verhaal achter haar foto’s.

 

beeldbank

16 mei 2022

Het hoe, waar, waarom van dak- en thuisloosheid

Wat is er allemaal bekend over de situatie van dak- en thuisloze mensen in Nederland? En wat moet je echt weten als je er meer over wilt ontdekken? Hier vind je een overzicht van de belangrijkste statistieken, termen en geopperde oplossingen voor dak- en thuisloosheid.

6 januari 2022

Het Beelddepot presenteert onderzoek beeldvorming dakloze mensen

Nederlandse dagbladen zijn de afgelopen jaren neutraler gaan schrijven over dak- en thuisloze mensen in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek naar beeldvorming over dakloosheid van het Beelddepot. Deze verandering is noodzakelijk en gewenst, aangezien termen als ‘tuig’ en ‘krepeergevallen’ niemand verder helpen.
Lees hier het hele onderzoek

journalistiek

17 december 2021

Wie dit leest
is dakloos
(of niet)

In Utrecht verscheen deze week een bijlage bij De Utrechtse Internet Courant (DUIC) waarin ons onderzoek over beeldvorming voor het brede publiek is vertaald. De krant heeft de pakkende cover ‘Wie dit leest is dakloos’.
Bekijk hier deze bijzondere bijlage

9 december 2021

Voorbij de ‘bankjesfoto’

De nieuwe demografie van dak- en thuisloosheid zien we niet terug in beeldbanken. Fotograaf Dingena Mol – de fotografe van de veelgebruikte ‘bankjesfoto’ – maakte voor het Beelddepot een eigentijdse versie waarop een jonge vrouw kijkend op haar telefoon met een koffer staat afgebeeld.
Lees hier meer over de nieuwe foto

 

journalistiek

9 augustus 2021

Studenten volgen Het Beelddepot

Studenten Journalistiek Nick den Engelsman en Berke Hoogenveen van de Fontys Hogeschool Journalistiek volgden vlak voor de zomer Danielle, Vera, Floor, Marleen en Jessy van Het Beelddepot. Ze maakten hierover een korte documentaire. Bekijk de documentaire hier.

 

24 juni 2021

Verschil maken met actie!

Willem van Sermondt is als projectadviseur van Kansfonds nauw betrokken bij een zoektocht naar verandering. En daarin is ook een rol voor media- en beeldmakers weggelegd, vertelt hij. ‘Je moet mensen niet reduceren tot een probleem. Dus: heb het eens over “Willem zonder huis” in plaats van “dakloze Willem”.’

Lees het hele gesprek hier

 

Toeristen

31 mei 2021

Het Beelddepot in dagblad Trouw

Na een oproep vanuit de VNG voor een drastische vereenvoudiging van de Participatiewet, schreven Danielle Arets, Marleen van der Kolk en Jessy de Cooker een opiniestuk, dat gepubliceerd werd door dagblad Trouw. ‘Repareer de Participatiewet. Maar laten we vooral weer een gezond mensbeeld ontwikkelen. Iemand met problemen is geen probleemgeval en een foutje maakt je geen fraudeur,’ stellen ze.
Lees meer op de website van Trouw.

 

3 mei 2021

Het Beelddepot tipt: programma’s gerelateerd aan dakloosheid

Meivakantie! Eindelijk tijd om inspirerende programma’s terug te kijken of luisteren. Het Beelddepot tipt vier programma’s:
lees hier de recensies.
Lees verder.

 

Toeristen

19 april 2021

Wat als we daklozen als toeristen zouden zien?

Woningbouw voor dak- en thuisloze mensen loopt hopeloos achter. In het project Skills in de Stad transformeren uitgevallen jongeren leegstaand publiek vastgoed tot een werk-, leer- en woonplek. Een gesprek met initiatiefnemer Frank Köster.

Lees het interview hier.

 

12 maart 2021

Zwerf-jongeren, bankhoppers
& spook-jongeren?

Het Beelddepot doet onderzoek naar deze stigma’s in de media. En dat is nodig: in een grote Canadese studie bleek dat negatieve beeldvorming in de media een grote impact heeft.
Lees verder.

10 maart 2021

Meer aandacht voor daken dan voor daklozen

De dakloze Nederlander vindt zich amper terug in de plannen voor een mogelijk nieuw kabinet. Binnenlands Bestuur publiceerde een column hierover van Jessy de Cooker van het Bouwdepot. Lees het hele stuk hier.

21 september 2020 – gastredacteurschap

Probleemjongere of jongere met problemen?

Tik in Google Images het woord ‘zwerfjongere’ in en de kans is groot dat je jongeren onder een viaduct ziet liggen op een kartonnetje. Is dit een juist beeld? En zo niet, hoe kunnen we dit beeld bijstellen? We spraken met Danielle Arets, lector Journalistiek en Verantwoorde Innovatie bij Fontys Hogeschool Journalistiek.
Lees verder.

Klik hier om weer naar boven te gaan