4 juli 2022

Hoe kijkt een journalist terug op undercoveractie als dakloos persoon?

Journalist Coco Gubbels wilde in 2010 weten wat er schuilging achter hoge dakloosheidscijferscijfers: de mensen, hun verhalen. Ze ging undercover als dakloos persoon voor berichtgeving vanuit dat perspectief. Twaalf jaar later blikt ze terug.

Haar reflectie op verslaggeving vanuit het veld lees je hier.

beeldbank
journalistiek

28 juni 2022

‘Ze doen hun best om niet bij het achterhaalde beeld van een dakloze te horen’

Hoe herken je een dakloze jongere? Niet, is het antwoord van onderzoekers Lia van Doorn en Ed de Jonge na onderzoek naar preventie van dakloosheid onder jongeren. Vera Boonman ging in gesprek met Van Doorn en De Jonge. Lees hier het hele interview.

12 juni 2022

Workshop op actiedag landelijke aanpak dak- en thuisloosheid

Hoe moeten we nu structureel anders leren kijken naar dak- en thuisloosheid? Tijdens de landelijke Brainstorm Dak- en Thuisloosheid van het ministerie van VWS spraken we met ruim zestig beleidsmakers, ervaringsdeskundigen, journalisten en onderwijsprofessionals over de manier waarop stigmatiserende beeldvorming een negatief zelfbeeld in de hand kan werken en constructief beleid in de weg kan zitten.

beeldbank
journalistiek

2 juni 2022

Fotoserie: een dag in het leven van dakloze jongeren

Fotograaf Wiosna van Bon: “Voor mij hoeft een zwaar, beladen onderwerp niet op een harde, zware manier gefotografeerd worden. Deze jongeren zitten vaak in een moeilijke fase in hun leven. Maar dat wil niet zeggen dat ze in een donker hoekje, verscholen voor de buitenwereld afgebeeld moeten worden.”
Lees hier het verhaal achter haar foto’s.

16 mei 2022

Het hoe, waar, waarom van dak- en thuisloosheid

Wat is er allemaal bekend over de situatie van dak- en thuisloze mensen in Nederland? En wat moet je echt weten als je er meer over wilt ontdekken? Hier vind je een overzicht van de belangrijkste statistieken, termen en geopperde oplossingen voor dak- en thuisloosheid. 

 

beeldbank
journalistiek

14 maart 2022

Eerste versie Beelddepot-beeldbank online

In samenwerking met persfotografen, illustratoren en ervaringsdeskundigen ontwikkelt Het Beelddepot een nieuwe beeldbank met realistische foto’s van het leven van dak- en thuisloze mensen. Terwijl we hard werken aan de realisatie hiervan presenteren we graag vast de eerste projecten die in de beeldbank verschijnen.
Bekijk hier de beeldbank.

6 januari 2022

Onderzoek beeldvorming dakloze mensen

Nederlandse dagbladen zijn de afgelopen jaren neutraler gaan schrijven over dak- en thuisloze mensen in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek naar beeldvorming over dakloosheid van het Beelddepot. Deze verandering is noodzakelijk en gewenst, aangezien termen als ‘tuig’ en ‘krepeergevallen’ niemand verder helpen.
Lees hier het hele onderzoek

beeldbank
journalistiek

17 december 2021

Wie dit leest
is dakloos
(of niet)

In Utrecht verscheen deze week een bijlage bij De Utrechtse Internet Courant (DUIC) waarin ons onderzoek over beeldvorming voor het brede publiek is vertaald. De krant heeft de pakkende cover ‘Wie dit leest is dakloos’.
Bekijk hier deze bijzondere bijlage

9 december 2021

Voorbij de bankjesfoto

De nieuwe demografie van dak- en thuisloosheid zien we niet terug in beeldbanken. Fotograaf Dingena Mol – de fotografe van de veelgebruikte ‘bankjesfoto’ – maakte voor het Beelddepot een eigentijdse versie waarop een jonge vrouw kijkend op haar telefoon met een koffer staat afgebeeld.
Lees hier meer over de nieuwe foto


 

journalistiek

9 augustus 2021

Studenten volgen Het Beelddepot

Studenten Journalistiek Nick den Engelsman en Berke Hoogenveen van de Fontys Hogeschool Journalistiek volgden vlak voor de zomer Danielle, Vera, Floor, Marleen en Jessy van Het Beelddepot. Ze maakten hierover een korte documentaire. Bekijk de documentaire hier.

 

24 juni 2021

Verschil maken met actie!

Willem van Sermondt is als projectadviseur van Kansfonds nauw betrokken bij een zoektocht naar verandering. En daarin is ook een rol voor media- en beeldmakers weggelegd, vertelt hij. ‘Je moet mensen niet reduceren tot een probleem. Dus: heb het eens over “Willem zonder huis” in plaats van “dakloze Willem”.’

Lees het hele gesprek hier

 

Toeristen

31 mei 2021

Het Beelddepot in dagblad Trouw

Na een oproep vanuit de VNG voor een drastische vereenvoudiging van de Participatiewet, schreven Danielle Arets, Marleen van der Kolk en Jessy de Cooker een opiniestuk, dat gepubliceerd werd door dagblad Trouw. ‘Repareer de Participatiewet. Maar laten we vooral weer een gezond mensbeeld ontwikkelen. Iemand met problemen is geen probleemgeval en een foutje maakt je geen fraudeur,’ stellen ze.
Lees meer op de website van Trouw.

 

3 mei 2021

Het Beelddepot tipt: programma’s gerelateerd aan dakloosheid

Meivakantie! Eindelijk tijd om inspirerende programma’s terug te kijken of luisteren. Het Beelddepot tipt vier programma’s:
lees hier de recensies.
Lees verder.

 

Toeristen

19 april 2021

Wat als we daklozen als toeristen zouden zien?

Woningbouw voor dak- en thuisloze mensen loopt hopeloos achter. In het project Skills in de Stad transformeren uitgevallen jongeren leegstaand publiek vastgoed tot een werk-, leer- en woonplek. Een gesprek met initiatiefnemer Frank Köster.

Lees het interview hier.

 

12 maart 2021

Zwerf-jongeren, bankhoppers
& spook-jongeren?

Het Beelddepot doet onderzoek naar deze stigma’s in de media. En dat is nodig: in een grote Canadese studie bleek dat negatieve beeldvorming in de media een grote impact heeft.
Lees verder.

10 maart 2021

Meer aandacht voor daken dan voor daklozen

De dakloze Nederlander vindt zich amper terug in de plannen voor een mogelijk nieuw kabinet. Binnenlands Bestuur publiceerde een column hierover van Jessy de Cooker van het Bouwdepot. Lees het hele stuk hier.

21 september 2020 – gastredacteurschap

Probleemjongere of jongere met problemen?

Tik in Google Images het woord ‘zwerfjongere’ in en de kans is groot dat je jongeren onder een viaduct ziet liggen op een kartonnetje. Is dit een juist beeld? En zo niet, hoe kunnen we dit beeld bijstellen? We spraken met Danielle Arets, lector Journalistiek en Verantwoorde Innovatie bij Fontys Hogeschool Journalistiek.
Lees verder.

Klik hier om weer naar boven te gaan