Het Beelddepot presenteert onderzoek beeldvorming dakloze mensen
Nederlandse dagbladen zijn de afgelopen jaren neutraler gaan schrijven over dak- en thuisloze mensen in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek naar beeldvorming over dakloosheid van het Beelddepot. Deze verandering is noodzakelijk en gewenst, aangezien termen als ‘tuig’ en ‘krepeergevallen’ niemand verder helpen.
In het onderzoek van het Beelddepot analyseerden onderzoekers Jessy de Cooker en Vera Boonman 120 journalistieke artikelen uit de dagbladen Algemeen Dagblad, De Volkskrant, De Telegraaf en Trouw. Van de onderzochte kranten schrijft enkel De Volkskrant niet over het spektakel in de Pauluskerk. De artikelen komen uit de jaren 1999, 2009 en 2019 en gaan over dakloze mensen. In het onderzoek keken de onderzoekers naar hoe de beeldvorming rondom dakloosheid veranderde in zo’n twintig jaar.
Neutraler taalgebruik: meer ‘daklozen’
In het onderzoek kwamen uitzonderlijk veel manieren om dakloze mensen aan te duiden aan bod. Bij drugs- en alcoholproblematiek werden dan bijvoorbeeld woorden gebruikt zoals ‘junks’, ‘chronisch verslaafde of psychisch zieke dak- en thuislozen’ of ‘straatdrinkers’. In de steekproef vallen ook andere zaken op. Het woord ‘zwerver’ sterft op journalistiek vlak uit. Ter vervanging van het woord ‘zwerver’ worden vaker neutralere beschrijvingen gebruikt als ‘dak- en thuislozen’, ‘daklozen’ of ‘economisch dakloze’.
Het hele onderzoeksdocument is te bekijken door op de onderstaande afbeelding te klikken of te bekijken via deze hyperlink.
Het Beelddepot, onderdeel van het Bouwdepot, doet op dit moment onderzoek naar stigma’s rond dakloosheid in journalistieke media in Nederland. We onderzoeken de dominante begrippen in deze media, en de verandering die te zien is sinds de jaren negentig. En dat is nodig: in een grote Canadese studie bleek dat negatieve beeldvorming in de media een grote impact heeft. Het houdt negatieve associaties in stand. Zo kan het lijken alsof mensen zonder (t)huis bijna altijd een alcohol- of drugsprobleem hebben.
Volg het onderzoek via deze website of via Instagram.