Wat mag je met een foto van het Beelddepot?

Er zijn wetten en regels als je een foto wilt gebruiken. Dat geldt ook voor het gebruik van foto’s uit de beeldbank van het Beelddepot.

Je neemt bij het Beelddepot een licentie af voor het gebruik van een foto of illustratie. Deze licentie regelt dat je dit beeld kan gebruiken in welke context. Een nieuwsfoto gebruik je in principe in een nieuwscontext. Gebruik van nieuwsfoto’s buiten deze context is niet toegestaan. Zo mag je een nieuwfoto niet gebruiken voor commerciële uitingen zoals een reclameboodschap. Hiervoor heb expliciete toestemming nodig van het Beelddepot of de desbetreffende fotograaf of illustrator.

Context

Als je beeldmateriaal (foto, video, icoon en illustratie) uit de Beeldbank wilt gebruiken, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen..

Realiseer je zich dat voor de afgebeelde personen in de beeldbank van het Beelddepot de context van groot belang kan zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een nieuwsfoto niet zomaar gebruiken om iemand etnisch te profileren of om de dakloosheid van deze persoon negatief te benadrukken. Dit is in strijd met de beginselen van het Beelddepot.

Beeldmateriaal uit de beeldbank mag alleen gebruikt worden voor en door journalistieke bronnen. Beeldmateriaal uit de beeldbank mag niet voor privédoeleinden worden gebruikt.

Bij publicatie van beelden uit de Beeldbank moet worden verwezen naar de namen van de beeldmakers.

Beeldmateriaal mag niet altijd gewijzigd worden

Beeldmateriaal mag niet altijd gewijzigd worden qua kleur en onderwerp. Afbeeldingen mogen alleen worden bijgesneden tot een vorm die in redelijke proporties is.

Als je twijfelt of de beelden wilt gebruiken voor reclame, neem dan contact op met jouw contactpersoon van het Beelddepot.

 

Meer informatie

De licentie die je afsluit is in principe voor eenmalige publicatie, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt met het Beelddepot. Voor meer informatie over het gebruik van Beelddepot-foto’s: info@hetbeelddepot.nl. Meer informatie vind je ook in de gebruiksvoorwaarden van de beeldbank van het Beelddepot.

Het Beelddepot treedt op tegen geconstateerd misbruik.

Het Beelddepot, onderdeel van het Bouwdepot, doet op dit moment onderzoek naar stigma’s rond dakloosheid in journalistieke media in Nederland. We onderzoeken de dominante begrippen in deze media, en de verandering die te zien is sinds de jaren negentig. En dat is nodig: in een grote Canadese studie bleek dat negatieve beeldvorming in de media een grote impact heeft. Het houdt negatieve associaties in stand. Zo kan het lijken alsof mensen zonder (t)huis bijna altijd een alcohol- of drugsprobleem hebben.

Volg het onderzoek via deze website of via Instagram.