Beeldbank

In samenwerking met persfotografen, illustratoren en ervaringsdeskundigen ontwikkelt Het Beelddepot een nieuwe beeldbank met realistische foto’s van het leven van dak- en thuisloze mensen. Hieronder vindt u een selectie van het beschikbare werk. Deze  foto’s geven een inkijkje in de werkelijke situatie waarin dakloze jongeren zich bevinden zonder de ernst van deze situatie uit het oog te verliezen.

Meer weten over een project of meer foto’s uit een bepaald project bekijken en/of downloaden? Klik dan op de button!

Documentairefotografie

Eén dag in het leven van een dakloze jongere

Fotografe Wiosna van Bon heeft drie jongeren waarmee het Beelddepot contact heeft gefotografeerd, waarbij ze hun dag visualiseerde. Het doel: jongerendakloosheid realistisch in beeld brengen. In de toekomst volgen er meer verhalen en beelden, die ook door andere beeldmakers gemaakt worden.

Nieuwsfotografie

Voorbij de bankjesfoto

Journalisten zijn afgelopen jaren constructiever over dak- en thuisloosheid gaan berichten, blijkt uit het onderzoek van het Beelddepot. Stigmatiserende labels als ‘zwervers’ of ‘probleemgevallen’ worden nauwelijks meer gebruikt. Wel valt nog winst te halen uit de persfoto’s die gebruikt worden bij verhalen over dak- en thuisloosheid. In journalistieke uitgingen worden overwegend foto’s met witte mannen van middelbare leeftijd getoond, regelmatig met zwerfafval of alcohol op de achtergrond.

beeldbank

Voorwaarden

Wat mag je met een foto van het Beelddepot?

Er zijn wetten en regels als je een foto wilt gebruiken. Dat geldt ook voor het gebruik van foto’s uit de beeldbank van het Beelddepot.

beeldbank

Illustraties

Dak- en thuisloosheid geïllustreerd

Daniel Hentschel maakt onder het pseudoniem Danibal geweldige illustraties van levensechte gebeurtenissen. Daniel illustreerde het taalonderzoek van Het Beelddepot en gaf het zo een andere context. Wil jij ook illustraties bij jouw artikel over dak- en thuisloosheid?