Beeldbank

In samenwerking met persfotografen, illustratoren en ervaringsdeskundigen ontwikkelt Het Beelddepot een nieuwe beeldbank met realistische foto’s van het leven van dak- en thuisloze mensen. Hieronder vindt u een selectie van het beschikbare werk. Deze  foto’s geven een inkijkje in de werkelijke situatie waarin dakloze jongeren zich bevinden zonder de ernst van deze situatie uit het oog te verliezen.

Meer weten over een project of meer foto’s uit een bepaald project bekijken en/of downloaden? Klik dan op de button!

Halima bidt bij de drie kaarsjes die ze heeft aangestoken in de kerk voor haar zoons - iets waar ze iedere week eventjes tijd voor maakt.

Documentairefotografie

Halima en Mihreteab in Deventer

Documentair fotograaf Desiré van den Berg volgde voor Het Beelddepot twee personen Deventer: Halima en Mihreteab. Deze foto’s tonen hun levens in de stad en de hulp die ze krijgen bij sociaal-maatschappelijke organisaties.

Voorwaarden

Wat mag je met een foto van het Beelddepot?

Er zijn wetten en regels als je een foto wilt gebruiken. Dat geldt ook voor het gebruik van foto’s uit de beeldbank van het Beelddepot.

beeldbank

Documentairefotografie

Brian, Valeria en Jeroen

Documentair fotograaf Robin Alysha Clemens legde drie beeldverhalen vast voor het Beelddepot. Drie verhalen met een sterk filmisch karakter waarin de levens van Brian, Valeria en Jeroen centraal staan.

Documentairefotografie

Eén dag in het leven van een dakloze jongere

Hoe ziet het leven er écht uit als je als jongere dak- of thuisloos bent in Nederland? Drie jongeren geven in deze fotoserie van fotograaf Wiosna van Bon een inkijkje in hun leven en hun dagelijkse activiteiten.

Nieuwsfotografie

Onzichtbaarheid

De jonge Rotterdamse fotograaf Rick van der Klooster maakte voor Het Beelddepot een abstracte serie over onzichtbaarheid van dak- en thuislozen.

Student sociologie Thomas Schilperpoort is met twee ervaringsdeskundigen in gesprek gegaan over hun persoonlijke levens, onzichtbaarheid en sociale constructen over dakloosheid. Deze teksten en audiofragmenten zijn op te vragen via michiel@hetbeelddepot.nl.

Dak- en thuisloze jongeren vertellen hun vrienden of familie niet vaak over hun situatie. Uit schaamte of uit angst voor afwijzing. Deze anonimisering is verbeeld door de slagschaduw die fotografisch ontstaan is. De personen zelf zijn via een softwareprogramma door een algoritme verborgen. Wie zien we hier? Ook een vriend of familie lid kan dak- of thuisloos worden. In de anonimiteit. © Rick van der Klooster/Het Beelddepot
Teunis Kruq (33) in haar opvallend gele busje. In de winter van 2019 scheidde ze van haar man en reisde met haar busje drie maanden door Portugal. Eenmaal thuis sloeg corona toe. Omdat ze niet altijd werk had, kwam ze inkomen tekort en besloot ze in haar busje te blijven wonen. Niet helemaal vrijwillig.  Als verpleegkundige op de intensive care werkt ze 28 uur, om bewust meer vrije tijd te hebben. Met haar manier van leven wil ze anderen inspireren en aanzetten anders te denken. © Jan Joseph Stok/Het Beelddepot

Reportagefotografie

Van Life

Voor het project Van Life heeft fotojournalist Jan Joseph Stok het leven van vijf mensen die de nacht in bussen en auto’s doorbrengen gedocumenteerd. Deze reportage en portretten geven een inkijkje in het leven van mensen met ‘normale’ banen die zich ‘s avonds terugtrekken in hun voertuigen.

Nieuwsfotografie

Voorbij de bankjesfoto

Journalisten zijn afgelopen jaren constructiever over dak- en thuisloosheid gaan berichten, blijkt uit het onderzoek van het Beelddepot. Stigmatiserende labels als ‘zwervers’ of ‘probleemgevallen’ worden nauwelijks meer gebruikt. Wel valt nog winst te halen uit de persfoto’s die gebruikt worden bij verhalen over dak- en thuisloosheid. In journalistieke uitgingen worden overwegend foto’s met witte mannen van middelbare leeftijd getoond, regelmatig met zwerfafval of alcohol op de achtergrond.

beeldbank